Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αρχαίο Υδραγωγείο

Η εποχή των Μελάνων ήταν κατά την αρχαιότητα ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία και τον πολιτισμό της Νάξου(με το ίδιο όνομα μαρτυρείτε και επιγράφετε τότε: Μέλας = ο σκιερός , ο γεμάτος δένδρα) ιδιαίτερα η περιοχή εδώ, γύρο από το Φλεριό, πλούσια σε παχιά επιφανειακά στρωματά καλής ποιότητας μαρμάρου αποτέλεσε λίκνο της ανάπτυξης της μαρμάρινης ελληνικής αρχιτεκτονική; Και πλαστική;.

Έχουν εντοπισθεί λείψανα που μαρτυρούν την κατοίκηση και πιθανών λατομευση μαρμάρου ήδη κατά την 3η Χιλιετία. Η μεγάλη ακμή των λατομείων των Μελάνων σημειώνεται πάντως τον 7ο και 6ο πχ. Αιώνα. Μερικά από το εντυπωσιακότερα γλυπτά και οικοδομήματα των χρόνων αυτών στην Νάξο, τη Δήλο και σε αλλά μέρη της Ελλάδας συνδέονται με την εργασία στα αρχαία λατομεία της περιοχής στα οποία σώζονται ημιτελή, σε διάφορα στάδια κατεργασίας αγάλματα και αλλά έργα. Παράλληλα η περιοχή έχει πλούσιες πήγες νερού που σήμερα τροφοδοτούν την πλούσια βλάστηση του τόπου.

Αρχαίο ΥδραγωγείοΣτην αρχαιότητα ένα υδραγωγείο μήκους 11 περίπου χιλιόμετρων, σημαντικό τεχνικό έργο με πολλές φάσεις(λειτουργία από τα τέλη του 6ου πχ μέχρι τον 8ο μΧ αιώνα), μετέφερε το νερό στην πόλη της.

Ήδη κατά την αρχική κατασκευή του χρειάσθηκε να διατρηθει το βουνό στα βόρεια της κοιλάδας του Φλεριού με σήραγγα για την μέγιστη εκμετάλλευση του νερού, με διανομή του προς όλες τις εύφορες περιοχές κατά την διαδρομή του προς την πόλη. Σε ένα ιερό στην περιοχή των λατομείων και της αρχαίας πηγής λατρευόταν μια θεά της ευφορίας και ήρωες προστάτες των λατομείων, που ήταν οι κύριοι επισκέπτες τους.

Το πανεπιστήμιο των Αθηνών με χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα νότιο αιγαίου 2000-2006 ανάσκαψε άγνωστα τμήματα του μνημειακού αυτού συνόλου, μελέτησε και διαμόρφωσε σε επισκέψιμους χώρους πέντε περιοχές του
α) Φλεριο (λατομεία με τα δυο ημιτελή αγάλματα, ιερό κοντά στην πηγή, είσοδος σήραγγας υδραγωγείου)
β) Κατσοπρινι – Λευτερα –Αιμαζος (τμήματα όλων των φάσεων του υδραγωγείου).
δ) Άγιος Στέφανος (ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού και τμήμα του υδραγωγείου ) και
ε) Φοντάνα και πύργος στο κάστρο στην πόλη (χώρα ) της Νάξου (αρχαία και νεότερα υδρευτικά έργα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου