Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αξιοθέατα

Εκτός απο τη φυσική τους ομορφιά τα χωριά διαθέτουν και σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι ο Πύργος του Φραγκόπουλου, η μαρμάρινη τράπεζα με την αναμνηστική επιγραφή του βασιλιά Όθωνα και η αρχαιολογική τοποθεσία Φλεριό όπου, μέσα σε ένα περιβόλι, βρίσκεται ξαπλώμένος ο Κούρος και η Κόρη.

Το εκκλησάκι της Παναγίτσας


Η θρησκευτική πίστη και η ευλάβεια υπήρξε και παραμένει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της Νάξου. Η Παναγία η Κρυπτόματη, η "Παναγίτσα", όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι είναι θαυματουργή και αποτελεί την προστάτιδα της κοινότητας των Μελάνων. Αλλες εκκλησίες και ξωκκλήσια που βρίσκονται στο χωριά είναι οι Άγιοι Απόστολοι, η Μεταμόρφωση και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου διασώζονται ωραιότατες τοιχογραφίες.

_____________________________________

kouros

Ο Κούρος στην τοποθεσία Φλεριό


Η κόρη στο Φλεριό


Πηγαίνοντας προς το χωριό Μύλοι και φτάνοντας στο Φλεριο βλέπουμε τα αρχαία λατομεία,, το αρχαίο υδραγωγείο της Νάξου και τους δύο από τους τρεις Κούρους του νησιού. Ένα μισοτελειωμένο Κούρο και μια Κορη. Ο Κούρος που χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ. έχει ύψος 6,4 μέτρα και βρέθηκε μισοτελειωμένος σε αρχαίο λατομείο στην τοποθεσία Φλεριό. Βρίσκεται ξαπλωμένος σημερα στην άκρη ενός περιβολιού.
Αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα, αφημένο επί τοπου, στα λατομεία ανά τους αιωνες καθως και ο Κούρος στον Απόλλωνα ,είναι μοναδικά μνημεία στην ιστορία της αρχαίας πλαστικής και βέβαια στην ιστορία της Νάξου.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι τεχνικοί λόγοι ή συνθήκες ζωης οπως ο θάνατος του πελάτη ή πολιτικά γεγονότα είναι οι αιτίες της εγκατάλειψης τους.
Αυτά τα κολοσσιαία αγάλματα ακολουθούν χρονικά μετά τα ομηρικά έπη που έδωσαν μια μορφή θεών διαφορετική από αυτές που αποδίδονταν με τα μικρά εδώλια. Ο λαός ονόμασε τον Κούρο «Έλληνα» γιατί προφανώς αντιπροσώπευε το μεγάλο και το δυνατό που μόνο με Έλληνα ταυτιζόταν.

περισσότερες πληροφορίες

Το αρχαίο υδραγωγείο


Η περιοχή έχει πλούσιες πήγες νερού που σήμερα τροφοδοτούν την πλούσια βλάστηση του τόπου.

Στην αρχαιότητα ένα υδραγωγείο μήκους 11 περίπου χιλιόμετρων, σημαντικό τεχνικό έργο με πολλές φάσεις(λειτουργία από τα τέλη του 6ου πχ μέχρι τον 8ο μΧ αιώνα), μετέφερε το νερό στην πόλη της Νάξου .



περισσότερες πληροφορίες



Το μπαούλο της Βασίλισσας

Το μπαούλο της Βασίλισσας


Καθώς προχωράμε στο μονοπάτι για τους Κούρους στο Φλεριό δεξιά μας βρίσκεται το "μπαούλο της Βασίλισσας". Οι παλαιότεροι του χωριού λένε ότι θα πρέπει να χυθεί σαράντα αδερφιών αίμα για να ανοίξει το μπαούλο.



περισσότερες πληροφορίες

Ο πύργος του Φραγκόπουλου



Μνήμες ξυπνάει η περιοχή, καθώς εδώ, ο Κρίσπος έστησε ενέδρα και σκότωσε το δούκα Κάρκερι που τον φιλοξενούσε, καταλαμβάνοντας - ταυτόχρονα - την εξουσία στη Νάξο. Μεταγενέστερα, άνηκε στο φαναριώτη οσποδάρο (τίτλος αρχόντων, υποτελών στο σουλτάνο) της Βλαχίας, Μαυρογένη.



Η μαρμάρινη τράπεζα


Σ΄ενα πολύ όμορφο περιβόλι, που σήμερα ανήκει σε σπίτι του χωριού αλλά παλιά αποτελούσε μέρος της αυλής του πύργου, διατηρείται μέχρι σήμερα το μαρμάρινο τραπέζι με αναμνηστική επιγραφή της επίσκεψης, το 1833 , που αναφέρει ότι ο Φραγκόπουλος φιλοξένησε τον βασιλιά Όθωνα σ΄αυτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου