Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κουρνοχώρι Νάξος

Το Κουρνοχώρι χτισμένο στο ύψος μιας κατάφυτης ρεματιάς, με απλωτή δόμηση στη βάση του, ακουμπά στο δροσερό ίσκιο των περιβολιών, ενώ η κορυφή του ανηφορίζει προς το άγονο κομμάτι του λόφου με αραιή βλάστηση.


mitatoΤο ενδιαφέρον εδώ εστιάζεται στην καταπράσινη κοιλάδα, με τα πολλά περιβόλια και τα άφθονα νερά, τις εκτεταμένες αναβαθμίδες με τις ελιές, τις πορτοκαλιές, τις βερικοκιές, τις «μεσμουλιές», τα κυπαρίσσια, τους κρεμαστούς κήπους, με τα φρέσκα λαχανικά, που φτιάχνουν εικόνες ξεχωριστές, μοναδικές. Και στα ριζά της κοιλάδας, το διάφανο νερό του ποταμού ν’ ακολουθεί τον αέναο δρόμο του, χιλιάδες χρόνια τώρα, ανάμεσα στους σμιλεμένους βράχους, τις πικροδάφνες, στα αιωνόβια πλατάνια.
Xτισμένο στον ήλιο και στο φως, πολύ καλά προφυλαγμένο από τους βορειοανατολικούς ανέμους, παρέχει ιδανικές συνθήκες για μόνιμη εγκατάσταση χειμώνα – καλοκαίρι.

Η εντύπωση που αποκομίζεις απ’ την πρώτη στιγμή, είναι ότι βρίσκεσαι σ’ ένα τόπο, ευλογημένο θαρρείς απ’ το Θεό και φροντισμένο απ’ τους ανθρώπους μιας εποχής που ‘χαν κέφι και μεράκι για τον τόπο τους.
Μέσα στον οικισμό βλέπεις στενά σοκάκια, σπίτια μονώροφα και δίπατα, αυλές και παράθυρα ανθοστόλιστα, που άλλοτε έσφυζαν από κίνηση και από ζωή.


Δεν είναι όμως υπερβολή να πει κανείς ότι το Κουρνοχώρι ακόμα και σήμερα, αποπνέει ένα άρωμα αρχοντιάς, ιστορικής μνήμης και μυστηρίου και όχι άδικα.

pirgosΕδώ κυρίαρχη θέση κρατεί ο Ενετικός Πύργος, το αρχοντικό των Μαυρογέννηδων, και ο Ναός του Σωτήρος.
Ο πύργος χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού, εποπτεύει όλης της περιοχής, και έχει την δυνατότητα ελέγχου κάθε ‘ύποπτης κίνησης, σ‘όλα αυτά τα πιθανά μονοπάτια εισβολής.
Το ογκώδες και ψηλό κτίριο, με τη «βαριά αρχιτεκτονική του δομή, φρουρεί θαρρείς ακόμα και σήμερα τον τόπο και παρέχει εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή. Και όταν βρεθείς στα γραφικά σοκάκια γύρω από τον Πύργο, θαρρείς και ακούς τα πέταλα των αλόγων που λαχανιασμένα διαβαίνουν, με γοργή περπατησιά, για να ξαποστάσει ο άρχοντας εκεί, στο ασφαλές καταφύγιο του κάστρου. Θαρρείς και βλέπεις τους «Κοπιαστάδες» να ξεπροβάλλουν από όλα τα σημεία κουβαλώντας στους ώμους των «φορτώματα» απ ‘τ’ αγαθά του «τρανού περιβολιού» του Ντεμαρί ή του Γαλανού για να περιποιηθούν τις Αρχόντισσες και να ‘χουν την εύνοιά τους.
naos sotirosΣτο Κουρουνοχώρι ο Ναός του Σωτήρος στέλνει μηνύματα στον ταπεινό προσκυνητή που καταφεύγει εκεί για ψυχική γαλήνη και σωτηρία. Εκεί έβρισκαν παρηγοριά και καταφύγιο οι «Κουβαλητάδες», προσδοκώντας μία καλύτερη ημέρα.
Το αρχοντικό του Μαυρογένη, του Ντεμαρί, του Γαλανού, του Κόκκου, η έπαυλη των καλογριών η εγχάρακτη επιγραφή με τη σκαλιστή κορώνα του Όθωνα και δεκάδες άλλα σημεία , μαρτυρούν ότι ο χώρος ήταν μόνιμος τόπος προορισμού υψηλών προσώπων. Δούκες, Δόγηδες και βασιλιάδες έχουν φιλοξενηθεί εδώ.
Αξίζει όμως και σήμερα, να επισκεφθείς το Κουρνοχώρι, με τους λιγοστούς αλλά φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους του.
Πρώτο μέρος επίσκεψης το αρχαιολογικό μουσείο του χωριού, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλιό δημοτικό σχολείο. Εκεί βρίσκονται εκτεθειμένα τα πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής των Μελάνων. Οι Μέλανες ως γνωστό είναι ένας χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη πολιτιστική βαρύτητα για ολόκληρη τη Νάξο.
Μετά την επίσκεψη στο μουσείο, ακολουθώντας το περιπατητικό μονοπάτι, δίπλα στο δρόμο των νερών και αφού περάσουμε τον γραφικό οικισμό των Μύλων με τους πολλούς νερόμυλους και τους καταρράχτες φθάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Φλεριού.

Στο Φλεριό, οι δύο αρχαϊκού Κούροι. Το αρχαίο λατομείο, το ιερό, το αρχαίο υδραγωγείο μήκους 12 χιλιομέτρων όμοιο και σύγχρονο με το Ευπαλίνειο υδραγωγείο της Σάμου, συνθέτουν στοιχεία μια ξεχωριστής πολιτιστικής άνθησης που επιτελέστηκε στην περιοχή πριν 2500 χρόνια.
Μην ξεχάσουμε ακόμα να επισκεφτούμε την Παναγιά την Κρυπτόματη, παλιό μετόχι της Μονής της Χοζοβιώτισσας, καθώς και τον παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες του 4ου αιώνα, που είναι ίσως ο πρώτος χριστιανικός Ναός σε Ευρωπαϊκό έδαφος .


Και μετά την περιήγηση μας στα αξιοθέατα του Κουρουνοχωρίου, ώρα για χαλάρωση και ξεκούραση στα στέκια του χωριού. Εδώ στα δυο τρία καφέ εστιατόρια με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις βρίσκεις τα πάντα. Ιδιαίτερα όμως μπορείς να διαλέξεις φαγητά παρασκευασμένα από ντόπια προϊόντα. Καλοφτιαγμένα με την φροντίδα και την παραδοσιακή συνταγή της κουρουνοχωρίτισσας νοικοκυράς .

Και άμα τύχει και βρεθείς εκεί στο μεγάλο πανηγύρι του Χριστού ή το Δεκαπενταύγουστο, θα ‘χεις και άλλο λόγω για να θες να επισκεφτείς ξανά το χωριό.

Και άμα τέλος, αναχωρώντας από το Κουρνοχώρι το κοιτάξεις απ’ την απέναντι πλευρά της κοιλάδας, οι τελευταίες εικόνες είναι μοναδικές, υπεροχές. Κατάλευκο και φωτεινό "παίζει" με το πράσινο και το φαιό γκρίζο των λόφων σε μια σύνθεση μοναδικού φυσικού κάλλους.

Συντάκτης : Αργύρης Ανεβλαβής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου